Koncoročný hodnotiaci pohovor so zamestnancami: Kde nájsť hodnotné dáta?

Year end review resized xperiencehr

HR manažéri zohrávajú kľúčovú úlohu počas koncoročných osobných hodnotení zamestnancov. Predstavte si, že ste zamestnanec. Na hodnotiaci pohovor prichádzate plný očakávaní, tešíte sa na konštruktívnu spätnú väzbu a otvorenie nových príležitosti pre váš kariérny rast. Rovnako si predstavte, že ste HR manažér, prichádzate na to isté stretnutie. Ste vyzbrojený konkrétnymi HR dátami a faktami, ktoré zhŕňajú úspechy vašich zamestnancov ako aj návrhy na zlepšenie. Pre dosiahnutie tohto cieľa potrebujú obe strany HR dáta.

Poďme sa najprv pozrieť na tri bežné prekážky pri koncoročných hodnoteniach, s ktorými bojujú ako menšie firmy, tak aj veľké korporácie.

Prekážka č. 1: Chaotické a nedostatočné dáta

Jednou z bežných prekážok pri organizácii efektívnych hodnotení zamestnancov je nedostatočná dostupnosť a organizovanosť HR dát. Mnohé spoločnosti čelia tejto výzve, pretože HR dáta sú neúplné, roztrúsené alebo chaotické. Chýbajú tak presné podklady a poznatky o pracovných výsledkoch. Zástancom sa nedostáva kvalitná spätná väzba. To spomaľuje ich kariérny rast a rozvoj.

Prekážka č. 2: Éra práce z domu

Rok 2020 výrazne otvoril cestu práci na diaľku a práci z domu a táto zmena zásadne ovplyvnila možnosť osobnej interakcie s kolegami, a tým aj spôsob zberu určitých dát. Zatiaľ čo práca z domu ponúka hneď niekoľko výnimočných pozitív, vzala príležitosti na neplánované rozhovory v spoločných priestoroch a neformálne rozhovory pri kávovare. Tieto osobné interakcie umožňovali manažérom rýchlo reagovať na odpozorované potreby, ktoré sa dajú vyčítať z neverbálnych signálov ako je reč tela a výraz tváre. Nezabúdajme na jednu špecifickú skupinu – miléniálov, ktorí majú potrebu častej a okamžitej spätnej väzby. Spĺňať túto potrebu v tomto kontexte sa stalo komplexnejšou úlohou, ktorá si vyžaduje šikovné HR nástroje.

Prekážka č. 3: Podvedomé predsudky

Každý z nás nosí v sebe podvedomé predsudky alebo zaujatosť, a manažéri nie sú výnimkou. To, čo však profesionálnych manažérov odlišuje, je ich schopnosť rozpoznať a vyriešiť svoje vlastné predsudky, najmä v súvislosti s jednotlivými zamestnancami. Ak sa neidentifikujú a neodstránia, môžu nechcene ovplyvniť spôsob a výsledky ohodnocovania zamestnancov.

Dilemy spôsobené predsudkami sa do určitej miery dajú úspešne eliminovať, a to pomocou spoľahlivých HR dát. Keď majú manažéri robustný nástroj, ktorý obsahuje zostavy podstatných dát, priestor pre predsudky sa výrazne zmenšuje. V praxi to pre zamestnancov znamená objektívnejšiu a realistickejšiu spätnú väzbu vrátane pochvaly a návrhov na zlepšenie.

Angela Kambouris to zdôraznila v jednom z jej článkov takto: “Výskum ukázal, že jedna z najnáročnejších a najviac stresujúcich interakcií so zamestnancami je pre manažérov poskytnutie negatívnej spätnej väzby.” Pravidelný zber a úschova dát o splnených a nesplnených pracovných úlohách môže tento problém zmierniť, a poskytnúť pevný základ pre konštruktívnu spätnú väzbu a efektívnejšie plány na rozvoj zamestnancov.

Employee Feedback Mockup xperiencehr

Integrovaný HR nástroj

HR tímy a manažéri, ktorí používajú aplikáciu XperienceHR, majú štruktúrované HR dáta integrované v module Mesačná spätná väzba. Na rozdiel od tradičných hodnotení založených na KPIs, ktoré často vyžadujú zdĺhavé vysvetlenia rôznych ukazovateľov, tento modul ponúka komplexnú zbierku údajov, ktorá pokrýva celý pracovný rok. Zahŕňa rôzne aspekty práce, vrátane prehľadu výsledkov na projektoch podľa odpracovaných hodín. Modul Spätná väzba umožňuje zaznamenávať oblasti ako dynamika tímovej spolupráce, interpersonálne zručnosti, úspechy aj zlyhania, a poskytuje holistický pohľad na celkovú prácu zamestnanca.

Zjednodušenie procesu hodnotenia zamestnanca

Funkcia Mesačná spätná väzba v aplikácii XperienceHR sa bezproblémovo integruje s mesačných výkazom práce, čím sa stáva neoddeliteľnou súčasťou už existujúceho schvaľovacieho procesu. Jej sila spočíva v jednoduchosti, a v obojsmernom toku spätných väzieb (smerom k zamestnancovi a smerom k nadriadenému).

Pre zamestnancov je tu užívateľské pole Poznámky, kde môžu napísať svoje každomesačné úspechy. Vďaka takýmto záznamom zamestnanec vidí ako prispel k firemným cieľom a tvorí sa tak pozitívna emócia úspechu a seba uznania.

Na druhej strane zamestnávatelia majú svoje vlastné pole Poznámky, kde môžu poskytnúť mesačnú spätnú väzbu. Zamestnanci tak pravidelne vidia, že si nadriadení všímajú ich výsledky, dávajú im návrhy na zlepšenie a oslavujú spoločné úspechy. Pravidelná pochvala a konštruktívna kritika sú dôležité pre firemnú kultúru a otvorenú spoluprácu. Okrem toho tu je aj Súkromné pole, kde si zamestnávatelia môžu poznačiť body, ktoré chcú prejsť na ročných hodnotiacich stretnutiach. Dôležité témy sú tak podchytené a nestratia sa v prúde pracovného času. Päť výstižných emotikonov je prídavok, ktorý slúži pre rýchlu neverbálnu spätnú väzbu. Je to vizuálny spôsob zhodnotenia, ako práca zamestnanca ovplyvnila celkovú pracovnú atmosféru.

Mesačná spätná väzba oproti ročnému osobnému ohodnoteniu má výhodu v tom, že ponúka pravidelný a konkrétnejší zážitok. Pre ešte lepší prehľad o projektoch, XperienceHR ponúka aj Projektové výkazy práce, kde sú zaznamenané presné údaje o hodinách na projektoch podľa klientov, úloh a aktivít. S týmto typom HR dát môžu aj noví vedúci a manažéri priniesť kvalitné koncoročné hodnotenia tímov.

bussiness people working team office xperiencehr

Čas pre lepší systém hodnotenia zamestnancov?

Koniec roka je zvyčajne čas prehodnocovania zaužívaných nástrojov a procesov. Je teraz aj pre vás ten správny čas pre zhodnotenie HR aplikácií a nástrojov? Možno počas tohto obdobia zistíte, že vám chýba spoľahlivý systém alebo, že existujúca aplikácia pre poskytovanie spätnej väzby má určité nedostatky.

Softvér XperienceHR ponúka príležitosť pre preskúmanie a zlepšenie procesov spätnej väzby zamestnancom s cieľom zabezpečiť, aby boli všetci chápaní a motivovaní. Pozývame vás, aby ste využili výhody nášho bezplatného demo účtu, kde môžete preskúmať potenciál využitia aplikácie XperienceHR vo vašom pracovnom prostredí.